Pajtim Statovci – Tiranan sydän

Tiranan sydän on kolmantena lukemani Pajtim Statovcin teos. Ehkä alkoi olla jo ähky hänen kirjoihinsa tai ehkä tämä ei vain sytyttänyt samalla tavalla kuin Kissani Jugoslavia ja Bolla. En tavoittanut juonta, en ymmärtänyt sitä, mikä luonnollisesti häiritsi. Tarinan lähtökohta on tärkeä, siksi hämmensi siihen liitetty salaperäisyys, lukijan harhaan johdattaminen. Joka ulkopuolelta katsottuna tuntuisi pikemminkin mielenkiintoiselta elementiltä.

Kirja leikittelee identiteetin muuttumisella, muokkaamisella ja varastamisellakin. Idea on, ettei lukija missään kohti tarinaa todella tiedä, kumpi kirjan päähenkilöistä, Bujar vai Akim, on kyseessä. Vai kerrotaanko välissä jostakin kolmannesta, joka kiertää maailmaa? Kirja lähtee liikkeelle poikien lapsuudesta, 90-luvun alusta, Jugoslavian hajoamissotien kynnyksellä, jatkaen matkaa ympäri maata 2000 luvun taitteessa. Pojat elävät Albaniassa, Bujarin isä, aiemmin Kosovosta paennut Albaani, kertoo pojalleen kulttuuritaustaan liittyviä tarinoita, jotka ovat Statovcin kirjan suola jälleen kerran. Agim taas on Bujarin paras ystävä, poika naapurista, joka on syntynyt väärään vartaloon, hän haluaisi olla nainen.

Albaniasta on päästävä pois. Bujar kohtaa perheessä tragedian toisensa jälkeen, kunnes lähtee matkalle yhdessä Agimin kanssa. Rahaa hankitaan epätoivoisin keinoin, kunnes saadaan ostettua vene jolla purjehtia uuteen maailmaan. Matkalla jommalle kummalle tapahtuu jotain, mutta kumpi jää ja kumpi jatkaa matkaa ympäri maailman päätyen viimein Suomeen ja lopulta takaisin Albaniaan? Sitä ei voi varmuudella sanoa. Osaako pakolaiseksi lähtenyt ja paikasta toiseen muuttamaan joutunut, sanoa sitä vuosien päästä itsekkään?

Statovci on taitava kirjoittaja ja tarinankertoja, myös tätä Tiranan sydäntä on käännetty ja se on huomioitu mm. Yhdysvalloissa National Book Awards -palkintoehdokkaana (2019). Jokin tässä ei vaan toiminut minulle. En ymmärtänyt, en saanut luotua mielikuvia. Lukeminen takkusi.

Kirja: Tiranan sydän

Kirjoittanut: Pajtim Statovci

Julkaistu: 2016

Sivuja: 271

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *