Kaisa Haatanen ja Sanna-Mari Hovi – Monarkian muruset

Myönnetään, olen kuninkaallisfriikki. Monarkioihin liittyvät asiat kiinnostavat minua. Luin samaan aikaan (usein minulla on 2-4 kirjaa saman aikaisesti kesken) tätä Monarkian muruset kirjaa ja Tina Brownin eeposta ”Dianan tarina”. Monarkian muruset oli laajakatsantoinen, keveäkin katsaus maailman monarkioihin. Kun taas ”Dianan tarina” kertoi varsin tarkkaan nykyaikamme seuratuimman prinsessan tarinan kehdosta hautaan. Nyt kuitenkin asiaan, eli Monarkian murusiin.

Kirjassa on esitelty tietenkin tutut Euroopan kuningashuoneet, mutta myös Afrikan ja Aasian kruunupäät perilliseen. Kirjassa on käytetty jonkinlaista tausta-aineistoa, kuten esim. kuninkaallisten verkkosivuja, mistä on syntynyt kokonaiskatsaus monarkioiden historiaan lisättynä pikkutrivialla ja keskittymällä enemmän mielenkiintoisimpiin henkilöihin. Esimerkiksi Englannin prinssi Philipin kootut möläytykset ovat ansainneet oman kappaleensa, samoin kiusanhenkisimmät Anopit. (Todella ei ole helppoa naida kuninkaalliseen sukuun.)

Pidin kirjasta aika paljon. Sitä oli helppo lukea pätkissä. (Alkupään kuuntelin äänikirjana lennolla Teneriffalle.) Ainoa mikä tekstissä häiritsi toistuvasti, oli joihinkin kruunupäisiin kohdistuva ulkonäöllisistä seikoista huomauttelu. Miespuoliset kuninkaalliset arvioitiin pistein ja mm. persjalkais-kommentein. Vielä enemmän tosin pöyristyin nuorten prinsessojen ulkonäköarvioista. Tarpeellista tai ei, niin ainakin tahditonta. Molempien kirjoittajien kieli on sujuvaa ja tekstin sivussa olleet toisen kirjoittajan välihuomautukset ajoittain varsin osuvia.

Kirjan lähtökohtana oli tehdä kattava katsaus koko pallomme kruunupäihin. Ongelmana voisi tietenkin nähdä sen, että oma kiinnostukseni kohdistuu lähinnä euroopan kuninkaallisiin ja heistä olisin halunnnut kuulla vielä enemmän nippelitietoa. Aasian, Lähi-Idän ja Afrikan monarkkien kuvioissa meinasi mennä aivot solmuun, vaikka mielenkiintoisia (ja pöyristyttäviä!!) faktoja siellä tulikin vastaan. Mutta miten tehdä laajasta aineistosta kohtuumittainen ja kaikkia miellyttävä kirja – mahdotonta.

Mikään puiseva tietokirja ei todella ole kyseessä. Pikemminkin kevyt, kuninkaallisgalleria. Jäi kaipaamaan ehkä vielä tarkempaa tietoa kuninkaallisten paikasta yhteiskunnassa, heihin kohdistuvista odotuksista, velvollisuuksista ja eduista. Millaista on työtehtävä nimeltä kuningas, kuningatar tai prinsessa? Kruununperijöiltä vaaditaan perijä ja varamies tälle. Sen verran varamiehen roolista jäi mieleen, että eihän se häävi ole.

Kirja: Monarkian muruset

Kirjoittanut: Kaisa Haatanen ja Sanna-Mari Hovi

Julkaistu: 2018

Sivuja: 400

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *