Alex Michaelides – Hiljainen potilas

Kyproksella syntynyt Alex Michaelides asuu nykyisin Lontoossa. Hiljainen potilas on hänen esikoiskirjansa, joka saavutti maailmanennätyksen: teoksen oikeudet myytiin 40 maahan jo ennen sen ilmestymistä. Kirjasta on hankittu myös elokuvaoikeudet, joten jäämme odottelemaan millaiseksi rainaksi trilleri muotoutuu.

Theo Faber on psykoterapeutti, joka hakeutuu uuteen työpaikkaan Pohjois-Lontoolaiseen oikeuspsykiatriseen hoitolaitokseen. Työnvaihtoon motivoi laitoksessa hoidettavana Alicia Berenson, jonka rikos on kuohuttanut joitakin vuosia sitten koko maata ja joka on jättänyt kiinnostuksen Theon mieleen. Theo on päättänyt selvittää totuuden siitä, miksi näennäisesti onnellisessa elämäntilanteessa ollut Alicia ampui useita kertoja puolisoaan kasvoihin. Ongelmana on, ettei Alicia ole puhunut sanaakaan ko. teon jälkeen. Kun totuus viimein paljastuu, Theo ei ole varma olisiko halunnut sittenkään sitä selvittää.

Alan ammattilaisena tähän kirjaan oli lähes pakko tarttua. Varsinkin kun siitä oli artikkeli alan arvostetussa psykoterapia-lehdessä (4/2019). Kirjassa valoitetaan psykoterapeutti-Theon taustaa kaltoinkoldeltuna lapsena. Näin usein onkin, että jokin oman elämän tragedia ajaa ihmisiä alalle, selvittämään ensin omia asioita ja sen jälkeen auttamaan muita. Kirjan Theolla on takanaan pitkä terapia, jota hän muistelee. Tapahtuma-aikaan hän on naimisissa, mutta huomaa että myös elämänsä parhaassa suhteessa on läsnä monenlaisia tunteita.

Theon työskentelyä on alan ammattilaisena varsin kiusallistakin seurata: hän tekee varsin omavaltaisia rajanylityksiä potilassuhteessa ja ajoittain kadottaa rajan työroolinsa ja yksityisroolinsa välillä. Pitkän terapian tarve ammattilaisella tulee kirjassa varsin selväksi, kun Theon itsensä on sen jälkeenkin vaikea työstää esim. omia parisuhteessa herääviä vihan tunteitaa.

Välillä kirja tuntui polkevan paikoillaan ja sen pituus tuntui liialliselle. Pituus kuitenkin osoittautuu kuitenkin perustellulle: ihmisten ja tekojen monia näkökulmia ja taustoja on tarpeen avata näkemyksen laajentamiseksi. Mikään ei ole mustavalkoista. Lukisin mielelläni kirjailijalta muutakin!

Kirja: Hiljainen potilas

Kirjoittanut: Alex Michaelides

Julkaistu: 2019

Sivuja: 254

Yksi vastaus artikkeliin “Alex Michaelides – Hiljainen potilas”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *