Elena Ferrante – Loistava ystäväni

Alkuun varoitus, jos keskittymiskykysi ei ole terävin, älä kuuntele tätä kirjaa äänikirjana. Henkilöhahmoja on nimittäin paljon ja ainakin itse tarvitsin perässä pysymiseen kirjan alussa olevaa henkilö- ja perhelistausta. Jos taas haluat lukea kauniisti tytön kehityksestä, tulet rakastumaan tähän kirjaan.

Eletään 1950 luvun Napolissa, parhaat päivänsä nähneessä kerrostalolähiössä ja seurataan kahden ystävät tarinaa. Ajankuva tulee käsin kosketeltavaksi, arjen raakuus, kuoleman läheisyys ja sukupuolten ennaltamäärätyt paikat töissäkäyvänä miehenä ja kotiäitinä. Tarinaa kertoo Nunzia, Lila on hänen (loistava) ystävänsä, joka kampeaa itseään köyhyydestä lahjakkuudellaan ja röyhkeälläkin käytöksellään. Myös Nunzia on lahjakas, mutta jokseenkin Lilan varjoon jäävä ja sieltä esiin taisteleva. 50-luvun Italiassa tyttöjen pitkälle kouluttautuminen ei ole itsestään selvää ja tällaisten tavoitteiden eteen joutuu tekemään työtä, mm. vakuuttamalla opettajat ja vanhemmat koulutuksen tärkeydestä.

Kirjassa seurataan tyttöjen lapsuutta ja nuoruutta. Kauniisti mielen maailmaa, pelkoja, toiveita. Nuoreksi kasvamista niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Tyttöjen kaksinaissuhteen harjoittelua, kateutta, kilpailua. Perhesuhteita, luokkaeroja, tapoja.

Loistava ystäväni on Elena Ferranten huippusuositun, neliosaisen Napoli-sarjan ensimmäinen osa. Kertoo lapsuudesta ja nuoruudesta. (Kirjan näytelty versio löytyy tv-sarjana HBO:sta!, katsomatta vielä). Kirjailijan nimi on keksitty ja henkilöä sen takana ei ainakaan suuri yleisö tunne. Kerronta on puhdasta realismia, kulmia ei siloitella, vaan kerrotaan asiat sellaisenaan, mikä todella vie lukijan Napolin kaduille.

”Leikimme pihalla, mutta oikeastaan emme leikkineet yhdessä. Istuimme maassa kellarin pienen ikkuna-aukon kummankin puolen. Paikka oli meille mieluisa, sillä aukon suojakalterin ja sisäpuolen metalliverkon väliin jäi kapea sementtitaso, jonka päälle oli mukava asetella sekä Tinan että Nun tavaroita. …. Mutta sellaista ei ollut vielä tapahtunut, että olisimme päättäneet jostain leikista ja ruvenneet leikkimään sitä yhdessä.”

Kirja: Loistava Ystäväni

Kirjoittaja: Elena Ferrante

Julkaistu: 2011

Sivuja: 362

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *