Sisko Savonlahti – Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu

Pysähtyneestä ajasta, kolmikymppisyydestä, kaupunkilaisen helposta, mutta niin vaikeasta elämästä. Kevyesti, mutta pinnan alla niin raastaen. Ensimmäisenä kirjassa viehätti päähenkilön mieltymys perunalastuihin, ehkä se kantoi lukukokemuksen alkua pidemmälle.

Nyt olen kahden vaiheilla – tykkäänkö vai en. Aloitin kuuntelemaan kirjaa äänikirjana (Pirjo Heikkinen lukijana oli nappivalinta, toisaalta hänen äänensä toi kirjaan myös jotenkin vielä lakonisemman ulottuvuuden), mutta loput kirjasta luin ihan kirjana. Lukukokemus oli sujuvaa ja teksti raikasta. Ensin ärsytti päähenkilön saamattomuus, paikallaan pysyminen, kunnes ymmärsi hänen todennäköisesti olevan masentunut, mikä toi lopulta myös ymmärrystä, kannustusta. Luin kirjan jo viime kesänä ja koen olleeni tuolloin tietynlaisessa elämän käännekohdassa. Jahkailin omia asioitani ja tämä kirja tuli siihen lähelle – ehkä liian lähelle, että olisin voinut täysin pitää siitä. Ensireaktio oli siis ärsyyntyä.

Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu kertoo kolmikympisen kaupunkilaisnaisen kipuilusta oman paikkansa löytämisessä työelämässä ja samalla taistelusta eron jälkeen pinnalle. Hänellä on takanaan useita vuosia terapiassa eri terapeuteilla (ammattilaisen näkökulmasta, ehkä terapia voisi olla tiiviimpää, jotta asiat etenisivätkin, eivätkä vain tasapainottuisi, pahoittelut sivujuonteesta, ei voi mitään). Sivuilta näyttyäytyvät kolmannen maailman ongelmat, potenssiin sata. Paljon oli kosketuspintaa itseen (sipsit!) ja paljon oli, mitä en ymmärtänyt alkuunkaan (kaupunkilaisuus). Suosittelen kuitenkin kirjaa sukupuoleen tai ikään katsomatta kaikille ja erityisesti suosittelen lukijaa tarkastelemaan sitä, mitä sen lukeminen itsessä herättää ja mitä se voisi kertoa? Koska kirjan lukemisesta on aikaa, muistan siitä lähes ainoastaan omat tuntemukseni.

Lukisin mielelläni kyllä muutakin, mitä Sisko Savonlahden kynästä irtoaa.

”Tiedän, että minun on tehtävä tälle kaikelle jotain ja vähän äkkiä. Mutta vielä hetken ajan minä haluan maata parvekkeella ja muistella entistä poikaystävääni.”

Kirja: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu

Kirjoittaja: Sisko Savonlahti

Julkaistu: 2018

Sivuja: 304

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *