Gail Honeyman – Eleanorille kuuluu ihan hyvää

Tämä kirja oli IHANA! Juoni kulkee sujuvasti ja mukaansatempaavasti. Kuuntelin sen äänikirjana ja Krista Putkonen-Örn sopi lukijaksi niin kuin nenä päähän, vielä lisäten kirjan viehätystä. Kirjan päähenkilön, Neiti Eleanor Olifantin säntillinen elämä ja hänen suorat kommenttinsa saivat aikaan aluksi hymyä ja kiherrystä, sekä lopulta suurta surua ja lempeää ymmärrystä päähenkilön taustan vuoksi. Vaikka kirjassa oli rankkkojakin kohtia, joninlainen toiveekkuus kannatteli sitä alusta loppuun. Koko tunteiden kirjo siis yhdessä kirjassa.

Kirja kertoo siis kolmikymppisestä Eleanorista, joka on aikuisikänsä työskennellyt laskuttajana samassa firmassa. Eleanorin päivät ja viikot toistuvat hänen yksinäisessä maailmassaan samanlaisina, rutiinien täyttämänä. Lähes ainoa sosiaalinen kontakti on viikottainen jutteluhetki äidin kanssa, jonka varsinainen olinpaikka paljastuu kirjan loppua kohden. Eleanorin tapa kommunikoida muiden (eli käytännössä lähikaupan kassan ja työkavereiden) kanssa on varsin suora ja töksäyttelevä. Osittain ehkä tämän vuoksi hän on jäänyt sosiaalisessa elämässään täysin yksin. Ammatti-ihmisena ajattelin ensin Eleanorin josstain autismin kirjon häiriöstä kärsiväksi henkilöksi , mikä ei sitten kuitenkaan lopullinen totuus ollut.

Eleanorin traumaattisesta taustasta paljastuu osia pala palalta ja ymmärrys Eleanorin tapaa toimia elämässä ja vuorovaikutuksessa näyttäytyy lopulta toisin kuin autistisuuden kautta. Eleanorin rutinoitunut elämä alkaa muuttumaan toisenlaiseksi, kun Eleanorin työkaveri muodostaa pala palalta tähän ystävyyssuhteen. Uuteen siirtyminen käy pikkuhiljaa, ihan huomaamatta. Mukaan mahtuu myös pysäyttävä kriisi, romahdus, jonka jälkeen todella voi luoda uutta. Aivan niin kuin todellisessakin elämässä.

Saavun joka arkipäivä töihin puoli yhdeksäksi. Lounastaukoni on tunnin pituinen. Tein ennen kerrosvoileipiävääksi, mutta koska kotiin jäi aina elintarvikkeita pilaantumaan, ostan tätä nykyä syötävää kaupunginosan kauppakadulta. Käyn aina perjantaisin Mark&Spencerillä, sillä se on oiva päätös viikolle. Syön taukohuoneessa, luen sanomalehdet alusta loppuun ja täytän sitten sanaristikot. ”

Eleanorille kuuluu ihan hyvää (Eleanor Oliphant is completely fine) on Skotlantilaisen Gail Honeymanin esikoiskirja – erittäin kehuttu sellainen. Hän on voittanut kirjallaan mm. Costa First Novel Award-palkinnon vuonna 2017. Kirja löydettiin alunperiin kirjoituskilpailusta ja sen oikeudet on myyty jo yli 30 maahan.

Suosittelen kirjaa kaikille elämänmuutoksessa oleville. Ainakin neljänkympin kriisissä painivalle upposi täysin!

Kirja: Eleanorille kuuluu ihan hyvää

Alkuperäinen nimi: Eleanor Oliphant is completely fine

Kirjoittaja: Gail Honeyman

Julkaistu: 2018

Suomentaja: Sari Karhulahti

Sivumäärä: 431

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *