Sophie Hannah – Suljettu arkku

Pitkäaikaisena Hercule Poirot – fanina (lähinnä tv-sarjojen kautta, kirjat tulivat vasta viime vuosina) ajatus uusista Poirotin seikkailuista on ollut innostava. Sophie Hannahin ensimmäinen Poirot-teos, Nimikirjainmurhat oli Agathe Cristien kirjoja ajatellen hyvä yritys, jonka tulos oli mielestäni paljon sinne päin. Ongelmaksi kuitenkin muodostui se, että kirjan juonikiemurat olivat niin läkähdyttävät, että kärryillä oli vaikea pysyä (varsinkin äänikirjamuodossa) ja loppuratkaisun venyessä pitkään ehti jo turhautua. Pieni epäilys uusia Poirotteja kohtaan jäi, mutta onneksi tämä uudempi häilytti ennakkoluuloja.

Suljetun arkun lähtötilateessa jo edeltävästä kirjasta tuttu komisario Catchpool ja Hercule Poirot saapuvat kutsuttuina Lady Athelina Playfordin kartanoon, johon on kutsuttu sekalainen seurakunta muutakin väkeä, kuten Ladyn molemmat lapset puolisoineen, kuolemansairas sihteeri Joseph Scotcher hoitajattarineen, sekä ladyn asianajajat ja talon palvelusväki. Illallisella Lady Playford ilmoittaa muuttaneensa testamenttiaan Scotcherin eduksi, mikä hämmentää ja vihastuttaa paikallaolleita. Myöhemmin samana iltana Scother murhataan ja murhalla on jopa silminnäkijä. Nähdyn murhaajan osuus surmaan tuntuu kuitenkin todisteiden valossa mahdottomalle ja Catchpoolilla ja Poirotilla on käsissään varsinainen mysteeri. Ennen varsinaista murhaa etsivillä on selvitettävänä jo mahdollinen murhayritys, sekä henkilö joka pelkää tulevansa murhatuksi. Mitä kartanossa oikein tapahtuu? Kuka on syyllinen näihin tekoihin?


Poirot on tässä kirjassa enemmän oma itsensä kuin aiemmassa Hannah`n teoksessa. Jos hän aiemmin oli Catchpoolia kohtaan pisteliäs, nyt suhtautuminen on jo lempeämpi. Poirot itse enemmän sivuhahmona, toki hän tutusti kokoaan syyllisehdokkaat lopussa yhteen ja kokoaa ja lopulta kertoo ratkaisun tapahtumiin. (Syyllinen oli yllättävä) Kirjan sivuilla hän esiintyy vähemmän ja komisario Catchpool on enemmän esillä. Joskin Poirot on olemassa paljon Catchpooliin mielensisäisenä puheena.

Näitä voisi lukea enemmänkin!

Erityispisteet hovimestari Hattonin hahmolle ja tämän palvelualttiudelle, josta taidonnäyte seuraavassa:

”Hattonille ei sietämättömämpää koettelemusta olisi voinut ollakkaan kuin joutua kertomaaan minulle, kuka missäkin huoneessa majaili. Siinä meni siis tarpeettoman kauan. Onnistuin saamaan hänestä irti lähes kaiken kaipaamani tiedon, mutta hän vaikutti vastahakoiselta kertomaan mistä huoneesta löytäisin Sophie Bourletin – jopa siinä määrin, että aloin vihdoin tuntea oloni tukalaksi. Lähes täydet kaksi minuuttia odotettuani sain vihdoin palkakseni äärimmäisen hiljaa lausutun: ”Sen ainoan toisen makuuhuoneen vierestä, joka ei ole yläkerrassa, sir.””

Kirja: Suljettu Arkku

Kirjoittaja: Sophie Hannah

Suomentaja: Terhi Vartia

Julkaistu: 2016

Sivuja: 321


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *