Maria Veitola – Veitola

Maria puhuu kirjassaan suunsa puhtaaksi, avoimesti ja mitään säästelemättä. Kuuntelin kirjan äänikirjana ja Veitolan puhe toi kuuntelukokemukseen oman lisänsä, teki siitä vielä henkilökohtaisemman, lämpimämmän ja myös raadollisemman.

Kun hankin äänikirjapalvelun, oli selvää, että tämä on ensimmäinen kirja jonka kuuntelen. Veitolan kirjan pariin veti se, että siitä puhuttiin niin paljon. Sekä tietenkin se, että Maria on ihmisenä niin kiinnostava ja ristiriitainenkin henkilö. Toisaalta hänessä on paljon ihailtavaa, viehättävää ja toisaalta hän herättää myös ihmisissä artymystä.

Lähtökohtaisesti en osannut odottaa mitään erityistä kirjalta, tyylilaji oli minulle arvoitus. Kirjan sisältö olikin mielestäni hauskasti nivottu yhteen Marian vuosien varrela kirjoittamien kolumnien kanssa. Hän kommentoi kirjoituksiaan, taustoitti niitä ja myös toi esiin oman kasvunsa ja ajatusten muuttumisen. Äänikirjana tämä rakenne toi kuitenkin haastetta ja ajoittain tekstissä ei oikein aina tiennyt missä aikakaudessa liikuttiin. Koko uuntelukokemusta tämä ei kuitenkaan raasittanut.

Maria kahlaa kirjassa kolumnien värittämän läpi elämäänsä: lapsuuttaa Pohjois-Karjalassa, nuoruuttaan, ammatinvalintaa ja kasvua toimittajan työhön, parisuhdetta ja äitiyttä. Erityisesti Marian kuvaus taustastaan hellytti, miten lämpimän avoimesti hän kertoo perheestään ja suhteestään heihin. Sekä toisaaltaan se, miten kauas hän on niistä piireistä lähtenyt. Nuoruuden kuvauksessa olin lähes järkyttynyt siitä, miten vaikeita oireita hänellä on syömishäiriön kanssa ollut ja miten rohkeasti hän näitä asioita tuo esiin, hälventäen ennakkoluuloja syömiseen liittyviä oireita kohtaan.

Se miten luontevasti Veitola tarkastee aiempaa ja liittää sitä nykyhetkeen, antaa viitteitä vahvasta itsetutkiskelusta ja siitä, että hän on pohtinut asioitaan myös psykoterapeuttisin keinoin. Marian kohdalla kuulosti, että oireet ovat käynnistäneet hedelmällisen prosessin, jolloin hänen on täytynyt alkaa ymmärtämään paremmin itseään, jotta hän voisi tulla oireiden kanssa toimeen.

Kaiken kaikkiaan kirjaan pääsi mukaan kerralla ja se piti otteessaan loppuun asti. Veitolan tapa kertoa asioista, saa kuuntelemaan kiinnostuneena hänen mielipiteitään elämän eri osa-alueilta. Julkisuudessa hänestä on saanut vahvan kuvan naisesta, joka kantaa itsensä ja mielipiteensä palautteesta huolimatta. Kirjasta näyttäytyi se näkymätön puoli, että ihminen se hänkin on ja esim. ulkonäön kommentointi loukkaa häntä samoin kuin ketä tahansa muuta.

Suosittelen lämpimästi kirjaa kaikille naisille ja miksei myös miehille. Se, että joku avaa näin rehellisesti elämänsä ja epävarmuutensa niin työelämässä kuin äitiydessäkin, voi olla esimerkkinä meille kaikille. Maria Veitola on lupaillut jo seuraavaa kirjaa, jotain jollaista ei ole aiemmin tehty. Jään mielenkiinnolla odottaman.

Kirja: Veitola

Kirjoittaja: Maria Veitola

Julkaistu: 2018

Sivumäärä: 352

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *