A. J. Finn – Nainen ikkunassa

Tämän kirjan kohdalla hämmensi ensin nimen samankaltaisuus Nainen junassa kirjan kanssa. Asetelmassakin on tiettyjä samankaltaisuuksia: toisia tarkkailevat naiset, joilla on ongelmia alkoholin kanssa, näin karkeasti yksinkertaistettuna. Lopulta kuitenkin kyse oli varsin erilaisista kirjoista, jossa kantavana teemana oli epätietoisuus siitä, mikä oli totta ja mikä ei ja mikä ainoastaan päähenkilön mielikuvituksen tuottamaa.

Nainen ikkunassa kirjan tapahtumat sijoittuvat New Torkin Harlemiin. Päähenkilönä on psykologi Anna, joka on joutunut jättämään työnsä ja oikeastaan lähes kaiken yhteyden ulkomaailmaan. Anna kärsii agarofobiasta, mikä tarkoittaa sitä, että hän pelkää avoimia paikkoja. Viimeisen lähes vuoden ajan Anna on oppinut elämään arkeaan nettitilausten avulla. Hämmästyttävää, että tämän päivän Amerikassa pystyy tilaamaan jopa alkoholijuomat kotiovelle. Omakotitalonsa hoidon turvaamiseksi, hän on ottanut alivuokralaiseksi nuoren miehen. Anna on myös vaimo ja äiti. Hän ei kuitenkin asu enää perheensä kanssa ja syy tähän paljastuu pala palalta kirjan myötä.

Annan päivät kuluvat alkoholia nauttien, vanhoja elokuvia katsellen ja naapureita kiikaroiden. Tianteita värittää myös erinäinen määrä psyykenlääkkeitä ja terapiakäynnit. Rauhallinen ja ennustettavakin elämän muuttuu, kun naapuriin muuttaa kolmihenkinen Russelin perhe, joihin Anna tutustuu perheenjäsen kerrallaan. Eräänä iltana Anna näkee ikkunastaan sellaista, joka johtaa ensin ulkopuolelle suuntautuviin epäilyksiin ja sen jälkeen myös omaa itseen ja omaan toimintaan liittyvään epävarmuuteen.

Tämä kirja piti otteestaan alkulehdiltä aina loppuratkaisuun asti. Annan nykytilanteen hämmästelyyn pääsi hyvin mukaan ja hänen maailmaansa avattiin kiusoitellen, pala kerrallaan. Mielestäni hyytävää trilleriä parhaimmillaan. Suoraan sanottuna en osannut arvata, että kirja loppuisi näin. Ainakin minut kirjailija sai hämmästymään. Kuten monet muutkin kirjat, kuuntelin tämän äänikirjana työmatkoilla. Erittäin hyvä syy odottaa töihin lähtöä ja työpäivän loppumista.

Mielenkiintoinen lisä kirjaan oli Annan kertomat työskentelytavat psykologina ja asetelman toinen puoli, jossa hän ajankohtaisesti on potilaan asemassa. Se, että myös mielenterveystyön ammattilainen on vain ihminen ja samalla lailla haavoittuvainen kuin kuka tahansa muukin, on tärkeä asia näyttäytyen myös näin fiktion muodossa.

Kirjailija A. J. Finn on taiteilijanimi, jonka takaa löytyy Amerikkailainen kustantaja Daniel Mallory. Tämä hämmensi, jotenkin ajattelin Nainen ikkunassa olevan naisen kirjoittama.

Kirja: Nainen ikkunassa

Alkuperäinen nimi: The woman in the window

Kirjoittaja: A. J. Finn

Julkaistu: 2018

Suomentaja: Jaakko Kankaanpää

Sivumäärä: 461

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *