Emma Rous – Au Pair

Au Pair on Emma Rousin eikoisteos, joka on suomennettu vuonna 2018. Tällä hetkellä kirjailija kirjoittaa jo toista romaaniaan. Au Pair on varsin onnistunut ja ilmeisesti suurta suosiotakin saanut esikoinen. Se on minulle taas yksi kirja, jonka kuuntelin äänikirjana.

Seraphine on 25-vuotias, varakkaan suvun tytär. Suvulla on tila Summerborn, jossa Seraphine ajankohtaisesti asuu, paikka joka sijaitsee kallion laella. Kirja lähtee liikkeelle 25-vuotiaan Seraphinen ja hänen kaksoisveljensä Dannyn, sekä isoveljensä Edvinin menetettyään isänsä onnettomuudessa. Seraphine löytää isän jäämistöstä valokuvan, jossa heidän perheensä esiintyy kaksosten syntymäpäivänä, mutta kuvassa on vain yksi vauva. Tämä on viimeinen kuva, mikä sisarusten äidistä on otettu, ennen kuin tämä on myöhemmin samana päivänä syöksynyt kallioilta kuolemaan.

Seraphine kuulee monelta taholta, etteivät Summerbornin kaksoset ole koskaan jääneet henkiin. Näin on käynyt hänen äitinsä kaksoisveljelle heidän lapsuudessaan, myös isoveli Edvinin kaksoisveli Theo on kuollut onnettomuudessa, ennen Seraphinen ja Dannyn syntymää.

Seraphinella on aina ollut olo, ettei hän oikein kuulu perheeseen ja sukuun, vaan on tullut muualta. Löytämänsä valokuva saa hänet epäilemään asiaa lisää ja hän lähtee purkamaan vyyhtiä tavoittelemalla kaksosten syntymän aikaan perheessä ollutta Au Pairia, Lauraa. Matkan varrella ilmenee, että joku uhkailee Lauraa olemaan paljastamatta asioita ja sisarusten isän, Dominicin tapaturmallinen kuolemakaan ei ole siltä mitä näyttää. Mitä syvemmälle Seraphine tutkimuksissaan pääsee, sitä suorempia varotuksia myös hänen matkalleen tulee.

Tarinaa viedään eteenpäin Seraphinen kertomana nykyhetkessä ja Lauran kertomana Au Pair vuodestaan 90-luvun alussa. Tapa on toimiva ja jännityksen säilyttävä. Itseäni herkisti kirjassa nuoren tytön tekemät valinnat ja epäonniset sattumat, sekä niiden vaikutus hänen koko elämäänsä. Rous kirjoittaa kauniin kuvailevasti, paljon vertauksia käyttäen. Tällä tavoin hän todella vie lukijansa Summerbournin puutarhaan ja rantaan, kauniisiin kesäpäiviin, mutta myös ahdistaviin hetkiin, valintoihin, jotka lyövät polttomerkkinsä ihmisen koko elämään.

Hmm. Kirjan loppuratkaisu oli jotain mitä olin aavistanut, mutta en ihan tässä muodossa. Paljon, todella paljon oli yllättäviä elementtejä ennen kuin tapaus oli paketoitu loppuun. Jouduin käyttämään jonkin verran kärsivällisyyttä, ennen kuin kirja vei mukanaan, mutta sitten kun vauhtiin pääsi, ei malttanut lopettaa. Kirjasta löytyi myös pakollinen, mutta mielestäni asiansa ajava romanttinen viritelmäkin.

Kumarrun lähemmäksi kuvaa: siinä on äiti ennen kuin hän jätti meidät. Hänen kasvonsa ovat himmeät, ja vaikka kuva on huonosti tarkennettu, hän hehkuu kuitenkin viileän tyynenä tyylikkäässä kampauksessa sekä posken ja vartalon kaaresta lähtien, kun hän kumartuu yhden ainokaisen vauvan ylle”

Kirja: Au Pair

Alkuperäinen nimi: The Au Pair

Kirjoittaja: Emma Rous

Julkaistu: 2018 Minerva

Suomentaja: Sisko Ylimartimo

Sivumäärä: 383

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *